World Cup 2018

Yleisiä päivämääriä
14.6.2018 Avajaisseremonia ja ensimmäinen lohkovaiheen ottelu Venäjä - Saudi-Arabia.
30.6.2018 Ensimmäinen pudotuspelivaiheen ottelu.
14.7.2018 Pronssiottelu
15.7.2018 Loppuottelu

World Cup 2018

Pohjoismaalaiset joukkueet World Cupissa

Yleistä tietoa World Cupista

FIFA World Cup, jota Suomessa kutsutaan myös nimellä MM-kisat, ovat kansainvälisen liiton jalkapallokilpailu. Kisat on pelattu neljän vuoden välein ensimmäisen virallisen vuonna 1930 järjestetyn turnauksen jälkeen, paitsi vuosina 1942 ja 1946, jolloin sitä ei järjestetty toisen maailmansodan vuoksi. Puolustava maailmanmestari on Saksa, joka voitti neljännen pokaalinsa vuonna 2014 Brasiliassa.

21. FIFA:n järjestämät maailmanlaajuiset miesten kisat

Vuoden 2018 kisat ovat 21. FIFA:n järjestämät maailmanlaajuiset miesten kisat, ja ensimmäistä kertaa vuoden 2006 ne ovat Euroopassa. Kaikki stadionit lukuunottamatta yhtä sijaitsevat Venäjän Eurooppaan kuuluvalla alueella matkustusaikojen pienentämiseksi. Joukkueista 20 on mukana toisissa perättäisissä kisoissa, mukaan lukien viime kisojen mestari Saksa, kun taas kaksi maata (Islanti ja Panama) ovat ensimmäistä kertaa mukana lopputurnausvaiheessa. Yhteensä 64 ottelua pelataan 12 paikkakunnalla, jotka sijaitsevat 11 kaupungissa. Kisojen loppuottelu pelataan 15. heinäkuuta Moskovan Luzhnikin stadionilla.

Kilpailuissa on nykyisin karsintavaihe, joka tapahtuu kolmen edellisen vuoden aikana jotta voidaan määrittää, mitkä joukkueet ovat oikeutettuja turnausvaiheeseen. 32 joukkuetta, mukaan lukien automaattisesti kisa-oikeuden saava isäntämaa, kilpailevat turnausvaiheessa isäntämaassa sijaitsevilla pelipaikoilla noin kuukauden ajan.

Yhteensä 20 maailmanmestaruuskilpailua on voittanut kahdeksan maajoukkuetta, joista Brasilia on voittanut viisi kertaa ollen myös ainoa joukkue joka on pelannut jokaisessa MM-lopputurnauksessa. Muut turnauksen voittajat ovat Saksa ja Italia joilla on neljä voittoa kummallakin, Argentiina ja ensimmäisen kilpailun voittanut Uruguay joilla on kaksi voittoa, sekä Englanti, Ranska & Espanja joilla on kullakin yksi voitto.

MM-kisat 2018

MM-kisat eli World Cup on maailman arvostetuin jalkapalloturnaus sekä maailman laajin katsottu ja seurattu urheilutapahtuma, jonka katsojamäärät ylittää jopa olympiakisat: vuoden 2006 FIFA World Cupin kaikkien otteluiden yhteenlaskettu yleisömäärä arvioitiin olevan 26,29 miljardia, ja arviolta 715,1 miljoonaa ihmistä eli noin yhdeksännes maailman väestöstä katsoi loppuottelun.

Vuoden 1934 eli toisten MM-kisojen jälkeen karsintakilpailut on järjestetty pienentämään joukkueiden määrää lopputurnauksessa. Karsintoja pidetään kuudella ’’FIFA-alueella’’ jotka ovat Afrikka, Aasia, Pohjois-, Etelä- ja Keski-Amerikka, Karibia, Oseania sekä Eurooppa. Jokaiselle turnaukselle FIFA päättää mantereen vyöhykkeelle myönnetyn paikkamäärän, joka yleensä perustuu konfederaatioryhmien suhteelliseen vahvuuteen.

Brasilian Mario Zagallo ja Länsi-Saksan Franz Beckenbauer ovat ainoita pelaajia, jotka ovat tähän mennessä voittaneet MM-kisat pelaajana ja päävalmentaja. Zagallo voitti mestaruuden pelaajana vuosina 1958 ja 1962 sekä päävalmentajana vuonna 1970. Beckenbauer voitti vuonna 1974 joukkueen kapteenina ja vuonna 1990 päävalmentajana. Italian Vittorio Pozzo on ainoa päävalmentaja, joka on on koskaan voittanut kaksi maailmanmestaruutta (1932 ja 1938). Kaikki MM-turnauksen voittaineista valmentajista ovat olleet myöskin kotoisin kyseisestä maasta.

World Cup 2018 groups

Pohjoismaalaiset joukkueet World Cupissa

Ensimmäistä kertaa historiassa vuoden 2018 World Cup -kisoihin Venäjälle on selviytynyt peräti kolme pohjoismaata: Islanti, Tanska ja Ruotsi. Viimeiseksi mainittu tiputti jatkokarsinnassa yllätyksellisesti Italian, kun taas Tanska varmisti paikkansa kisoissa päihitettyään Irlannin 5-1 Dublinissa.

Karsintaprosessi

Karsintaprosessi voi alkaa jo lähes kolme vuotta ennen viimeistä turnausta ja se kestää yli kahden vuoden ajan. Karsintakilpailujen muodot vaihtelevat keskenään. Yleensä yksi tai kaksi paikkaa annetaan mannertenvälisten pelien voittajille. Esimerkiksi Oseanian vyöhykkeen voittaja ja Aasian vyöhykkeellä oleva viidenneksi sijoitettu joukkue ottelivat keskenään vuoden 2010 World Cupissa. Vuodesta 1938 alkaen isäntämaat ovat saaneet automaattisen oikeuden osallistua lopputurnaukseen. Tämä oikeus myönnettiin myös puolustaville mestareille vuosien 1938 ja 2002 välisenä aikana, mutta se poistettiin vuoden 2006 kilpailuista. Brasilialaiset, jotka voittivat vuonna 2002, olivat ensimmäinen mestarijoukkue joka joutui pelaamaan karsintaotteluita.

Nykyisenkaltaista lopputurnausta on käytetty vuodesta 1998 ja siinä on 32 maajoukkuetta, jotka kilpailevat noin yhden kuukauden aikana isäntämaassa. Kisoissa on kaksi vaihetta: lohkovaihe jota seuraa pudotuspelit. Lohkovaiheessa joukkueet kilpailevat kahdeksassa lohkossa, joissa jokaisessa on neljä joukkuetta. Lohkot arvotaan, isäntämaa mukaanlukien, todennäköisyyksien perustuen FIFA World Ranking -systeemiin.

MM-historia

Jokainen joukkue pelaa lohkovaiheessa kerran jokaista muuta lohkon jäsentä vastaan, eli näin ollen jokaisessa alkulohkossa pelataan yhteensä kuusi ottelua. Jokaisen ryhmän viimeinen otteluvälin tarkoituksena on varmistaa oikeudenmukaisuus kaikkien neljän lohkon välillä. Kaikkien lohkojen kaksi parasta joukkuetta etenevät pudotuspeleihin. Pisteitä käytetään sijoittamaan joukkueet lohkon sisällä. Vuodesta 1994 lähtien on voitosta saanut kolme, tasapelistä yhden ja voitosta nolla pistettä. Tätä ennen voitosta sai kaksi pistettä. Pudotuspelivaiheessa joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kertaluonteisissa otteluisissa, ja lisäaikaa sekä rangaistuspotkukilpailua käytetään tarvittaessa voittajan päättämiseen. Se alkaa 16 joukkueen kierroksella jossa jokaisen lohkon voittaja pelaa jonkin toisen lohkon toiseksi sijoittunutta vastaan. Tätä kierrosta seuraa neljännesfinaalit, semifinaalit, pronssiottelu sekä loppuottelu.

Kaikkien aikojen ensimmäiset kaksi World Cup -ottelua pelattiin samanaikaisesti 13. heinäkuuta 1930 joidenka voittajat olivat Ranska (tuloksella 4-1 Meksikosta) ja Yhdysvallat (3-0 Belgiaa vastaan). Ensimmäisen maalin MM-kisoissa teki ranskalainen Lucien Laurent. Ensimmäisten kisojen viimeisessä ottelussa Uruguay voitti Argentiinan 4-2 Montevideossa 93 000 ihmisen edessä saavuttaen näin ensimmäisenä maana World Cup -turnauksen voiton.

MM-kisojen perustamisen jälkeen FIFA ja IOC olivat eri mieltä amatööripelaajien asemasta, joten jalkapallo pudotettiin 1932 kesäolympialaisista. Olympialogia palasi vuoden 1936 kesäolympialaisiin, mutta nyt se hävisi arvojärjestyksessä maailmanmestaruuskisoille. Varhaisten MM-turnausten kohtaamat ongelmat olivat mannertenvälisten matkan ja sodan tuomat vaikeudet. Harvat Etelä-Amerikan joukkueet olivat valmiita matkustamaan Eurooppaan vuonna 1934 ja kaikki Pohjois- ja Etelä-Amerikan joukkueet (lukuunottamatta Brasiliaa ja Kuubaa) boikotoivat vuoden 1938 kisoja. Brasilia oli ainoa Etelä-Amerikan maa, joka kilpaili molemmissa. Vuoden 1942 ja 1946 kisat, joita Saksa ja Brasilia isännöivät, peruttiin toisen maailmansodan jälkimainingeissa.

Toisen maailmansodan jälkeiset vuoden 1950 kisat olivat ensimmäiset johon osallistuivat Britannian joukkueet. Ne olivat vetäytyneet FIFA:sta vuonna 1920, osittain haluttomuudesta pelata niitä maita vastaan joiden kanssa olivat sotineet ja osin protestiksi ulkomaista jalkapallovaltaa vastaan.

Britannia

Britannia liittyi kuitenkin uudestaan FIFA:an vuonna 1946 järjestön kutsun jälkeen. Vuoden -50 kisat näkivät palaajajoukkueen myös Uruguaysta, joka oli boikotoinut kahta edellistä turnausta. Joukkue myös menestyi; se voitti loppuottelussa Brasilian saavuttaen näin ollen toisen mestaruutensa.

Vuosina 1934-1978 järjestetyissä turnauksissa 16 joukkuetta kilpaili jokaisissa kisoissa lukuunottamatta vuoden 1938 turnausta, jonka aikana Itävältä liittyi Saksaan jättäen jäljelle 15 ryhmää. Vuonna 1950 Intian, Skotlannin ja Turkin joukkueet vetäytyivät turnauksesta. Suurin osa osallistuvista maista oli Euroopasta ja Etelä-Amerikasta, ja pieni vähemmistö saapui Pohjois-Amerikasta, Afrikasta, Aasiasta ja Oseaniasta. Euroopan ja Etelä-Amerikan joukkueet tavallisesti päihittävät muiden mantereiden edustajat. Vuoteen 1982 asti ainoat Euroopan ja Etelä-Amerikan ulkopuolelta tulevista joukkueista etenivät toiselle kierrokselle vain Yhdysvallat vuonna 1930, Kuuba v. 1938, Pohjois-Korea v. 1966 sekä Meksiko vuonna 1970. Vuoden 1970 jälkeen FIFA suunnitteli kisoihin uuden palkintopokaalin. Asiantuntijat arvostelivat ja tarkastelivat yhteensä 53 eri vaihtoehtoa, ja päätyivät italialaisen Silvio Gazzanigan suunnittelemaan palkintoon. Tämä nykyinen palkinto 36 senttimetriä korkea, se on tehty 18 karaatin kullasta ja se painaa 6.175 kilogrammaa. Kyseistä palkintoa ei luovuteta voittajajoukkueelle lopullisesti, vaan alkuperäinen palkinto luovutetaan takaisin heti loppuottelun juhlinnan jälkeen. Tämän jälkeen joukkueelle luovutetaan kullasta valmistettu jäljennös.